Iepazīsties - skriešanas eksperts

Skriešanas eksperts, pieredzes bagāts skrējējs un tagad arī mūsu kolēģis – Jānis Gailis.

Jāni kopš 2021. gada var sastapt MySport veikalā, viņš ar lielāko prieku palīdzēs izvēlēties un ieteikt piemērotākos apavus, apģērbu, ekipējumu un aksesuārus ikvienam sportot gribētājam. Nav svarīgi vai esi iesācējs vai pieredzējis skrējējs, kopīgu valodu atradīsiet! Un jā, neaizmirsīsim par bērniem - Jānis noteikti palīdzēs arī mazajiem sportot gribētājiem ar labāko apavu izvēli ikvienai situācijai.


Zemāk lasi, ko Jānis saka par sevi:

Skriešana ir mans hobijs, mana aizraušanās, un kaut kādā ziņā arī dzīvesveids, jau daudzus gadus. Pa šo laiku uzkrāta vērā ņemama pieredze, amatieru līmenī, sacensībās, sasniegti arī salīdzinoši neslikti rezultāti.

Skriešanas eksperts

Tā visa rezultātā, noskriets paliels skaits skriešanas apavu, un mājās vairāki plaukti vienmēr pilni ar svaigām, un ne tik svaigām skriešanas kurpēm. Līdz šim, baigi necepos par  to, kā katrs apavs uzvedas uz tāda, vai šāda seguma, ko tas dara, vai nedara zināmos ātrumos, kāda tam starpzole, u.t.t. Pietika ar to, ka viens apavu pāris lēnajiem garajiem gabaliem, otrs tempam, intervāliem, un savukārt kaujas apavs sacensībām. Pa visiem šiem gadiem, tikai viens apavu pāris man nedaudz nodarīja pāri, un arī tad, tas bija manas vainas dēļ, jo gluži vienkārši nopirku tos par mazu. Līdz ar to, viss ar ko esmu skrējis, mani vairāk vai mazāk ir apmierinājis.


Kopš septembra, kad pievienojos MySport komandai, manos tiešajos pienākumos ietilpst darbs ar  skriešanas apaviem, un konsultācijas par tiem.

It kā pašsaprotama lieta, ņemam Kayano, Pegasus, vai Clifton, un aiziet, dragājam, kas nu kuram plānos paredzēts. Var darīt arī tā, bet ir daži “bet"! Kaut vai viens no galvenajiem jautājumiem. Jums nepieciešams atbalsta apavs, vai, tā sauktais neitrālais apavs? Seko nākošais jautājums, vai tad, ja jums ir izteikta hiperpronācija, jums uzreiz nepieciešams atbalsta apavs? Varbūt neskatoties uz to, jums gluži pretēji, nepieciešams neitrālais? Varbūt der abi? Profesionāls skrējējs šo lasot viegli pasmaidīs, bet skrējējs iesācējs, vai cilvēks, kas vēlas iesākt skriet, to nevar zināt. Godīgi sakot, tas viņam arī nebūtu jāzina, jo sākumā absolūti lielākā daļa vēlas vienkārši skriet, nevis iedziļināties tehniskajās niansēs, vai starpzoļu materiālos.

Kā nākošie atslēgas jautājumi būtu, cik bieži, pa kādiem segumiem, un kādā apjomā jūs skrienat, vai plānojat skriet? Ja skrienat jau kādu laiku, tad par kādu periodu ir runa? Kādos tempos mēdzat skriet? Kāds ir jūsu iesildīšanās, atsildīšānās cikls? Ja tāda nav, tad arī tas ir svarīgi zināšanai, jo palīdz izprast katra skrējēja individuālās īpatnības, ko es sev esmu nodefinējis kā katra klienta tehnisko anamnēzi.

Svarīgi zināt arī traumu vēsturi, ja tādas bijušas. Protams, viens no galvenajiem jautājumiem, kāds ir skriešanas mērķis? Veselība, personīgie rekordi, meditācija? Viss šis jautājumu kopums, pie abpusēji uzticīgas sarunas starp pārdevēju un klientu, jeb mani un jums, ļoti ceru, novedīs pie tā, ka būsiet apmierināti ar saviem skriešanas apaviem, saviem rezultātiem, un galvenais - veselību.


Pa šo īso laiku, stradājot šajā lauciņā, diezgan precīzi esmu sev nospraudis galveno uzdevumu. Klientam, ir jāatgriežas! Ja tas tā nav, kaut ko esam izdarījuši nepareizi. Bez kļūdām neiztiksim, taču MySport patstāvīgo klientu daudzums liecina par komandas jaudu, kas uzkrāta, nu jau 10 gadu garumā.


Atgriežoties pie skriešanas apaviem, tad tieši pēdējo gadu laikā, šajā milzīgajā, vārda tiešajā nozīmē -industrijā, ir notikušas gluži vai revolucionāras pārmaiņas, un skrējējam iesacējam to iegāde var sagādāt zināmas galvassāpes. Jo to ir tik daudz!

Tādēļ esam nolēmuši sākt veidot sava veida rubriku par skriešanas apaviem, bet nedaudz atšķirīgā veidā. Ņemsim kādu konkrētu modeli, un vairāk pievērsīsimies tieši sajūtām, kādas ir skrienot ar to. Kā tas uzvedas uz asfalta, uz grants ceļiem, vai meža takās? Vai tas ir atsaucīgs stadionā, un ir stabils lietainā laikā? Kādas ir sajūtas ar to skrienot dažādos tempos, attiecīgi, vai tas jums noderēs ikdienas treniņiem, intervālu treniņiem, vai varbūt tikai sacensībām, ja tādas paredzētas? Kādas sajūtas skrienot ar konkrēto modeli, ja jūs skrienat no papēža?

Mēs ceram ka šāda veida informācija palīdzēs labāk izprast dažas nianses, un varbūt ļaus izvairīties no kādām kļūdām, kas reizēm gadās pie skriešanas apavu iegādes. Jau drīz sekos pirmais ieraksts, kurā apskatīsim vienu ļoti skaistu tirgus jaunpienācēju, kas pirmais piesaistīja manu uzmanību.  Pirmie divi skrējieni ar to jau veikti, bija interesanti, jo šādā kontekstā, treniņus līdz šim vēl veicis nebiju. Bet par to sīkāk jau pavisam drīz!

Skriešanas apavu speciālists

Visiem skriet!

Jānis / MySport

 


 

Atstāt komentāru