Apavu apskats - Hoka Challenger ATR 6

Lēniem soļiem tuvojas skaistais pavasaris, un tas nozīmē tkai to, ka skriešana nekad nebeidzās. Mēs tikai nedaudz pamainām kādu drēbju kārtu, un kājās uzvelkam kādu šim laikam atbilstošāku skriešanas kurpi. Arī man pienācis laiks izmēģināt ko jaunu, kas rezultējas tajā, ka izskrienu mīkstāko treniņu, kāds līdz šīm bijis! Ne tādēļ ka temps kosmiski lēns, vai jābēg no ciema suņiem, bet gan tādēļ, ka šis ir Hoka iepazīšanās treniņš. Hoka Latvijas tirgū jāpieskaita pie jaunpienācējiem, MySport plauktos šie krāsainie, stilīgie skriešanas apavi ir nu jau trešo gadu.



Hoka dibināts 2009. gadā Francijā, to izdara Nikolā Marmuds un Žan Luks Diārds, kas ir bijušie kompānijas Salomon darbinieki. Pēc kāda laika gan Hoka pārceļas uz ASV, līdz ar to, kad man jautā par šo apavu izcelsmi, parasti saku-piedzima pie Ansī ezera Francijā, un vēlāk aizlaida uz Goletu, saulainajā Kalifornijā.

Sākotnējā doma, bija radīt apavus, kas labi uzvestos Trail un Mountain skrējienos, sevišķi noskrējienos. Lai to panāktu, tad arī tika izveidots šāds, ar biezu, mīkstu, bet vienlaicīgi ļoti vieglu zoli, apavu koncepts, kas vārda tiešā nozīmē norauj jumtu tik daudziem tūkstošiem skrējēju visā pasaulē. Jau pats kompānijas sākotnējais nosaukums - Hoka One One, liecina par šo apavu filozofiju, jo tulkojot no Maoru valodas, tas būtu - pastaiga virs zemes. Taču tā kā visā pasaulē notiek pamatīga putrošanās ar One One izrunu, kas latviski visprecīzāk skanētu ka onei onei, nevis klasiskais angļu viens viens, tad kopš neilga laika kompānija noīsināja nosaukumu uz Hoka, kas daudzuprāt, pareizs lēmums.

Tagad laiks kādam apvidniekam, jeb šajā gadījumā - Hoka Challenger ATR 6. No mūsu sortimentā atrodajamajiem 7 Hoka apvidus apaviem, Challenger ATR ir viens no universālākajiem, jo ražotājs to paredzējis gan zemes ceļiem un takām, gan cietajam segumam, kas mums visbiežāk ir asfalts. Tas pateikts jau nosaukumā, jo ATR nolasās kā - All-Terrain Shoe, tātad, paredzēts dažādiem segumiem.

  1. Asfalts

Pirmās sajūtas pēc uzvilkšanas ir lieliskas, izmērs ir precīzs, pēda sēž komfortabli, nav kur piesieties. Kas gan ir jāpiebilst, tad, neskatoties uz apavu ārējo izskatu, patiesībā tie vairāk atbilst šauru apavu kategorijai, un uzmērīšana te būtu ļoti svarīga. Man ir samērā šaura pēda, ja skatāmies skriešanas kontekstā, un man apavs piegūla jau pie maksimālās robežas. Ir pieejami arī Wide (platie) modeļi, kas šo var atrisināt, bet ok, tagad pie skriešanas.

Ļoti ļoti mīksti! Tādas ir manas pirmās sajūtas, un tās mani nepamet visu laiku, cik skrienu ar Challenger pa asfaltu. Plus, vēl jāņem vērā atšķirīgais pēdas pārvēliena stils, kas rodas skrienot. Hoka pat tam devis speciālu terminu kas apzīmējas kā Meta Rocker, kas, ja būtu vienkāršā valoda jāpaskaidro, varētu būt apmēram tā, it kā jūsu pēdas kustās līdzīgi šūpuļkrēsla principam, kas diametrāli pretēji klasiskam skriešanas apavam, kam lokana ir pēdas priekšējā daļa. Temps no 5:30min/km un lēnāk uz asfalta ir feins, viss kas ātrāk, man personīgi bija krietni par mīkstu, un mēģinot skriet ko fiksāku, nekas baigi jēdzīgs nesanāca, kas arī normāli, jo Challenger tam arī īsti nav paredzēts. Tātad, lēni, komfortabli skrējieni uz cieta seguma, vai lielisks transporta veids, kamēr nokļūstat uz takām.
Hoka Challenger ATR pa asfaltu


  1. Takas

Uz grantenes cita lieta! Vēl jo projām ļoti mīksta, atsperīga skriešana, bet ņemot vērā ka Challenger sver tikai 280g, tos gandrīz nejūt uz kājām. Skriešana tempā 5:00min/km un lēnāk ir super komfortabla, bet, paskrienot kādu brīdi 4:30min/km un ātrāk, arī tad neko sliktu neteikšu, kaut gan prātā uzreiz nāk divi citi Hoka modeļi, bet par tiem citreiz. Skriešana ir stabila, pēda negāzelējas, pirksti uzvedas brīvi, nav kur piesieties.

Ieskrienot stāvākos pauguriņos, uzraujos uz pirmās nopietnās kritikas šim modelim. Nenormāli slīd uz saknēm! Arā bija stipri salījis, un uzskrienot uz saknēm, kas mūsu takās nav retums, bija sajūta kā uz ledus. Par to ražotājam vajadzētu piedomāt nākošajā, 7. versijā, un paķīmiķot ar gumijas sastāviem. Bet visumā, uz grants, un takās Challenger ir brašulis, un noderēs gan ikdienas skrējieniem, gan visiem zaķiem, bukiem, un lūšiem, kas sacensībās skrien sev, nevis bezfilmai (tas par mani) par prieku.


Taku skriešanas apavi


  1. Stadions

Tikai lēniem, mierīgiem atjaunošanās veida skrējieniem. Izpildīt ar Challenger kādus ātruma darbus, vai intervāla skrējienus stadionā nav nepieciešams, un nav arī vēlāms, jo tam paredzēti citi apavi, un arī Hoka tādi ir. Jāpiebilst gan, ka neskatoties uz lietaino laiku, Challenger uz gumijas seguma bija lieliska saķere, ja salīdzina ar slikto pieredzi uz saknēm.



Gala secinājums

Noteikti iekļaušu šīs Hokas savā ikdienas skrējienu, un lēno treniņu listē, jo man tīri labi gāja pie sirds, vai precīzāk, pie kājas! Šis atšķirīgais pēdas soļa pārvēliens, jeb MetaRocker, veido ļoti atšķirīgu skriešanas stilu, kas manā gadījumā ir gluži vienkārši interesanti, un pat kaut kādā ziņā stilīgi, jo Hokas ir mega efektīgas savā izskatā! To iesaku arī jums, droši iekļaujiet Hoka savā vēlmju listē, un nebaidieties eksperimentēt, pirms tam gan rūpīgi piemēroties!

Notestēju Challenger arī kā ikdienas apavus, un jasaka, ka ārā tas bija feini, un ļoti komfortabli, taču telpā pēdām ir krietni par siltu, jo dubultais Engineered Mesh audums, tomēr veidots skarbākiem apstākļiem, un telpā piemērotāki būs citi Hoka modeļi. Ja nu kāds ir īpaši salīgs, tad ir pieejami arī Challenger ATR 6 Gore-TEX, ar tiem būs silti un sausi arī tad, ja iejauksieties kādā riktīgā draņķī, kas mūsu platuma grādos nav reta parādība.

 

Visiem skriet!

Jānis Gailis/MySport

 

 

 

Atstāt komentāru